M. GLVÁČ: Aj pri zníženom rozpočte by mohlo ísť na výzbroj viac peňazí

24.09.2012 Bratislava

Bratislava 24. septembra (TASR) - Aj pri zníženom rozpočte na obranu by mohlo ísť do výzbroje viac peňazí ako v minulosti. Tvrdí to minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Všetky peniaze, ktoré sa mu v rezorte podarí ušetriť, chce dať na modernizáciu výzbroje a výstroja pre vojakov.

"Máme to tak našliapnuté, že aj pri zníženom rozpočte vieme dať do výzbroje viac prostriedkov, než to bolo v minulosti," povedal Glváč. Minister by bol rád, keby sa z práce profesionálnych vojakov stala celoživotná služba. Tomu má slúžiť aj jedno z opatrení návrhu novely zákona o sociálnom zabezpečení vojakov, ktoré upravuje nárok na výsluhový dôchodok z 15 na 25 odslúžených rokov. Hlavným cieľom však je stabilizácia účtu sociálneho zabezpečenia vojakov. "Avizovaná zmena zákona o sociálnom zabezpečení má jediný cieľ, a to aby sme dlhodobo dokázali zabezpečiť adekvátnu kondíciu osobitného sociálneho účtu," povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.

Na ministerstve obrany sa dnes obaja zúčastnili oslavy Dňa Ozbrojených síl SR, ktorý si Slovensko pripomína každoročne 22. septembra. V tento deň v roku 1848 slovenskí dobrovoľníci pri Brezovej pod Bradlom vybojovali svoj prvý víťazný boj proti jednotkám cisárskej armády a oddielom maďarských gardistov.
 

Vyberte región